Cateraar Cormet Enjoy the Good Life in Wageningen: duurzamer dan je denkt

Ron Nagtegaal, sitemanager bij Cormet Enjoy the Good Life heeft Wageningen Circulair tijdens een interview positief verrast met alle duurzame en circulaire initiatieven waar Cormet zich mee bezig houdt. Zoals Ron zelf aangeeft: ‘we zijn zo druk met goede initiatieven dat we eigenlijk vergeten om te vertellen wat we allemaal doen’. Hieronder een opsomming van enkele duurzame en circulaire initiatieven van Cormet Enjoy the Good Life in Wageningen.

Circulair koffieresidu
Een groot deel van het koffieresidu van Cormet wordt verzameld en opgehaald door leverancier DeliXL die het vervolgens naar GRO Holland transporteert. GRO Holland gebruikt dit koffieresidu voor het kweken van oesterzwammen. Cormet verkoopt deze oesterzwammen, maar ook de oesterzwam-snacks van GRO Holland vervolgens weer in het Forum restaurant. Op onze opmerking dat het niet duurzaam is om het koffie residu zo ver te transporteren werd scherp ingehaakt met de terechte quote: ‘de vrachtwagens zouden anders leeg terugrijden, nu nemen ze in plaats daarvan ook het koffieresidu mee’. Ook bij de inkoop van koffie kiest Cormet voor duurzaam. Ze schenken namelijk Lavazza koffie met een Rainforest Alliance certificering.

Vers belegde broodjes met zoveel mogelijk duurzame en lokale ingrediënten

100% plantaardig schoonmaakmiddel
Cormet manager Ron Nagtegaal vertelt met trots dat er sinds oktober 2016 gebruik wordt gemaakt van 100% plantaardig afwasmiddel. Ron geeft aan dat het nieuwe afwasmiddel geen typische schoonmaakgeur meer heeft. ‘Het hoeft echt niet naar viooltjes te ruiken, want ook die geur wordt er bij reguliere schoonmaakmiddelen aan toegevoegd’. Bij Cormet moest men in het begin wel een beetje aan de nieuwe geur wennen. ‘In de spoelkeuken vergelijk ik de geur een beetje met de geur van Pandan rijst. Een ander schoonmaakmiddel heeft bijvoorbeeld weer een lichte kaasgeur’. Uitsluitend voor de vaatwasser moet Cormet nog een afwasmiddel gebruiken wat nog wel belastend is voor het milieu.

Lokale groene samenwerkingsverbanden
Cormet is samenwerkingen aan gegaan met verschillende Wageningse initiatieven. Voorbeelden hiervan zijn de samenwerking met Biologische boerderij de Hogeborn en de appel- en perenboomgaard van Randwijk fruitconsult. ‘Alles in het houtje hutje in ons restaurant is van hen afkomstig’. Verder werkt Cormet samen met het studenteninitiatief Green Office. Voorbeeld van deze samenwerking is de student cooking corner (elke woensdag) waar studenten hun eigen vegetarische en veganistische producten kunnen bereiden en verkopen.

Het 'houten hutje' met diverse lokale biologische producten

Recycling versus afwas-discussie
Wat is nu beter? Plastic servies gebruiken en dat vervolgens recyclen, of al het servies door de vaatwasser die weer veel water, afwasmiddel en energie gebruikt. ‘We hebben met meerdere mensen hierover gepraat en als je dat dan naast elkaar legt komen we altijd in het midden uit. Want de één zegt je moet het recyclen, de ander zegt néé je moet gaan afwassen! Dus wat is nu wijsheid?’. Cormet is momenteel bezig met een compromis waarbij wel borden zullen worden gebruikt (en dus afgewassen), maar met daarnaast afbreekbaar wegwerp materiaal gemaakt van suikerriet. ‘Suikerriet borden en suikerriet bestek zou je gewoon op een lokale composthoop kunnen gooien’ geeft Ron Nagtegaal aan.

Onderzoek en experimenten
2 jaar geleden heeft Cormet door studenten van de WUR onderzoek laten doen naar verspilling. ‘De studenten hebben hier echt alles gemeten en uiteindelijk kwamen we als Cormet heel goed uit de bus’ zegt Ron Nagtegaal (download hier het onderzoek). Momenteel zitten er bij Cormet nog verschillende projecten in de pijplijn. Zo is Cormet bezig met het organiseren van veganistische workshops waarbij studenten de maaltijd koken en Cormet die op maandagavond verkoopt tijdens de ‘Meatless Monday’. Verder loopp er momenteel een pilot met koffieresidu. De Wageningse startup CircleSmart ontwikkeld het concept genaamd de Mushroom GroWUR kit waarbij studenten en inwoners van Wageningen thuis oesterzwammen kunnen kweken in lege salade-emmers die afkomstig zijn uit de Cormet keuken. (meld u nu gratis aan voor deze pilot via het contactformulier).

Over alle duurzame initiatieven op de campus zegt Ron Nagtegaal het volgende; ‘Ik vind het erg leuk om daar aan mee te kunnen helpen. Het initiatief ligt daarbij wel altijd bij de studenten want we willen graag medewerking verlenen en overleggen, maar het moet ons niet te veel tijd en inzet kosten. Wij moeten ons natuurlijk vooral bezig houden met onze belangrijkste functie en dat is de catering in het Forum zo goed mogelijk verzorgen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK