Pathé Ede: creatieve koploper in slimme duurzaamheid

Interview met Bert Sterken (manager bedrijfsvoering bij Cinemec Ede)

Eerste Nederlandse bioscoop met het energie A-label
Cinemec Ede opende in 1999 voor het eerst haar deuren. Hoewel Cinemec altijd op zoek is geweest naar slimme en duurzame oplossingen hebben ze nooit echt een heel uitgebreid en vooraf bedacht plan gehad. ‘Er waren allerlei dingen die wij uit onszelf deden, waarvan we vonden dat we dat moesten doen’ aldus Bert Sterken. Toen het agentschap NL, Cinemec Ede benaderde om het gebouw te laten toetsen aan de geldende normen, bleek dat er al aan het A-label werd voldaan. Zie hieronder voor een filmpje van 4 minuten over het A-label van de Cinemec Ede.

Slim met gas, water én elektriciteit
De Cinemec kreeg het bovenstaande A-label niet voor niks. Ze gaan namelijk heel slim om met onder andere het gas, water en elektriciteit in het gehele gebouw.

Gas
In plaats van het gebouw alleen met gas te verwarmen, wordt in de winter op een slimme maar simpele manier gebruik gemaakt van de warmte van de filmprojectoren. Door deze warmte het gebouw in te blazen wordt er aanzienlijk bespaard op het gasverbruik. Bert Sterken geeft verder aan dat er ook wordt gekeken naar alternatieven voor gas. Zo is de keuken van de Cinemec al overgestapt naar koken op elektriciteit. Verder is Cinemec Ede ook aan het kijken naar de mogelijkheden van stadverwarming of het gebruik van een warm/koude pomp, waarbij in de zomer de warmte naar beneden wordt gepompt en in de winter de warmte weer omhoog wordt gehaald.
Het typerende grasdak van de Cinemec zorgt voor een natuurlijke isolatiedeken die warm houd in de winter en koelt in de zomer. Interessant om te benoemen is dat het grasdak bij de toekenning van het A-label niet eens in de berekening is meegenomen, simpelweg omdat gras als dakbedekking toentertijd nog geen onderdeel was van de beoordeling omdat er te weinig gegevens over bekend waren.

Water
Hoewel het grasdak zorgt voor extra isolatie, moet deze 30cm dikke laag grond gedurende drogere periodes regelmatig met water besproeid worden. Omdat de Cinemec het verspilling vind om hiervoor leiding water te gebruiken is er een waterput geslagen om het dak direct met grondwater te kunnen besproeien. Toen er ook werd overgestapt op het gebruik van grondwater voor het doorspoelen van de toiletten, daalde het totaal verbruik van leidingwater van 5.000m3 p/jaar naar slechts 1.300 á 1.400m3 p/jaar. Bert Sterken geeft aan dat het grondwater wel eerst moet worden ontijzerd worden voordat het gesproeid of doorgespoeld kan worden ‘anders krijgen we een bruin gebouw en bruine potten en dat willen onze gasten natuurlijk niet’.

Licht
Cinemec Ede maakt gebruik van 1.024 spotjes voor het creëren van de juiste sfeer beleving in het gebouw. In 1999 waren dit 50 watt halogeen lampen ‘want die kon je heel mooi dimmen’ aldus Bert Sterken. Toen 10 jaar later het Expo theater werd aangebouwd werden daar al PL armaturen gebruikt omdat die een stuk zuiniger waren. Bij de bouw van het Exposium in 2015 werd al LED verlichting toegepast. Toen bleek dat het Cinemec gebouw jaarlijks een grote hoeveelheid elektriciteit verbruikte, werd er gezocht naar zuinigere alternatieven. ‘We hebben lang moeten zoeken naar LED lampen met dezelfde uitstraling, warme licht en dimbaarheid, maar we hebben ze uiteindelijk gevonden!’ In fases werden de 50 watt halogeen lampen vervangen door 7 watt LED lampen. Inmiddels zijn vrijwel alle halogeen lampen vervangen met nog slechts 2 zalen te gaan. Cinemec Ede heeft uiteindelijk een besparing van 200 á 250.000 kilowatt gerealiseerd door alleen maar over te stappen van halogeen naar LED lampen. Een mooie bijkomstigheid is dat de investering in deze nieuwe LED lampen al binnen 1 jaar werd terugverdiend. Cinemec blijft zeker niet stil zitten. ‘Met de huidige verbruik zijn we nog steeds aan het kijken hoe we dat beter kunnen doen.’ aldus Bert Sterken.

Verlichting in de grootste zaal, genaamd het Expotheater

Verlichting in de grootste zaal, genaamd het Expotheater

Luchtbehandeling
Met volle bioscoopzalen is luchtbehandeling essentieel. In plaats van de luchtbehandeling de gehele dag te laten draaien is de Cinemec overgestapt naar het aanzetten van de luchtbehandeling vanaf een half uur voorafgaand aan een film. Omdat het Cinemec gebouw een groot volume heeft, heeft het gebouw ook minder last van opwarming in de zomer. ‘Met ons grasdak kan je het gebouw heel lang op dezelfde temperatuur houden’ verteld Bert Sterken.

Grasdak

Het grasdak loopt over in de geluidswal

‘Wanneer de mussen van het dak vallen dan is het in de bioscoop ook komkommertijd, dus dan is een airco voor het hele gebouw ook minder belangrijk’. Verder wordt in het Expotheater gebruik gemaakt van een warmtewiel. Dit warmtewiel hergebruikt de warmte van de binnenlucht door deze te gebruiken om de koude buitenlucht weer mee op te warmen. Als het CO2 gehalte in de zaal boven een bepaalde waarde komt, wordt de koude buitenlucht automatisch aangezogen. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van een frequentieregelaar die het warmtewiel harder of zachter kan laten draaien. ‘Vroeger was het aan of niet aan, maar als je 10 mensen in de zaal hebt, hoef je natuurlijk maar een beetje te draaien’ aldus Bert Sterken.

Lokale (bouw)materialen en producten
In het gebouw is door Cinemec Ede gebruik gemaakt van Europees hardhout en leisteen. Deze materialen zijn niet alleen vrijwel onderhoudsvrij, maar hebben daarnaast een veel kleinere milieu impact omdat ze uit Europa afkomstig zijn en niet van buiten Europa zijn geïmporteerd.

Gebruik van Europees hardhout en leisteen

Gebruik van Europees hardhout en leisteen

De geluidswal langs de A2 en het gebouw van de Cinemec lopen naadloos in elkaar over. Om aan de geluidseisen van 2025 te voldoen wilde Rijkswaterstaat een extra verhoging op de geluidswal maken. Bert Sterken verteld: ‘Toen hebben wij de partijen bij elkaar gekregen en gezegd; Kunnen wij de grond afkomstig van de bouw van onze parkeergarage niet gebruiken om de geluidswal op te hogen? Uiteindelijk heeft dit geleid tot een van de grootste wandelroutes uit de buurt. 'Wij wilden geen gras, dus daarom hebben we wijnranken geplant. Op de geluidwal langs de A2 produceert de Cinemec haar eigen wijn, de zogenaamde Cinevino. ‘Verdien je er geld mee? Nee! Maar je laat wel zien dat het kan’ verteld Bert met trots.

Wijnranken voor de productie van de 'Cinevino' op de geluidswal

Wijnranken voor de productie van de 'Cinevino' op de geluidswal

Diverse circulaire projecten
De billboards aan de gevel langs de A12 werden voorheen gewoon weggegooid, maar Cinemec is nu een project gestart waarbij de billboards worden hergebruikt. Er worden nu al op kleine schaal ligstoelen, tasjes en zitzakken geproduceerd van dit restmateriaal.

Billboard aan de gevel langs de A2

Billboards aan de gevel langs de A12

Onlangs heeft de Cinemec ook haar oude bioscoopstoelen voor een vriendenprijs verkocht aan werknemers, bezoekers en ieder ander die geïnteresseerd was in het kopen van een echte bioscoopstoel. Het bleek een groot succes te zijn, want deze tweedehands bioscoopstoelen zijn inmiddels al helemaal uitverkocht.

Verder is de Cinemec in samenwerking met de gemeente en provincie in overleg over de mogelijkheid van zonnepanelen op de geluidswal om de postcodes achter de geluidswal in de toekomst van groene stroom te kunnen voorzien.

Bent u nieuwsgierig geworden naar aanleiding van dit artikel en wilt u Cinemec Ede (inmiddels Pathé Ede) eens met eigen ogen komen bewonderen. Kijk dan op www.pathe.nl/bioscoop/ede voor een overzicht van alle huidige films en evenementen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK