repareren,refurbish,onderdelen

Reparatiewinkel Wageningen: repareren is duurzaam

Binnen een circulaire economie draait alles om de drie principes Reduce, Re-use, Recycle. Door defecte apparaten te repareren in plaats van weg te gooien, wordt de vraag naar nieuwe apparaten verminderd (Reduce), terwijl de reparatie van defecte apparaten er tegelijkertijd voor zorgt dat deze opnieuw kunnen worden ingezet (Re-use). De reparatiewinkel gebruikt indien mogelijk ook onderdelen van niet te repareren apparaten om bruikbare onderdelen een tweede leven te geven (Recycle). De slogan van de Reparatiewinkel is dus niet voor niks ‘repareren is duurzaam’.

Samenvoeging Reparatiewinkel en onderdelencenter
Sinds 1 juni 2017 zijn de Reparatiewinkel en Onderdelencenter Jan Weernekers een samenwerking aangegaan. Gezien het beperkte inwonertal van de stad Wageningen lag het voor de twee bedrijven voor de hand om de reparatiewinkel en het onderdelencenter te combineren in de winkel aan de Junusstraat 53. Jan Weernekers verteld enthousiast; ‘wij vullen elkaar perfect aan, waar de reparatiewinkel begint stop ik, en andersom’. ‘Toen de reparatiewinkel nog in de Bevrijdingsstraat zat stuurden we ook al klanten naar elkaar toe’ voegt Louise Post van de Reparatiewinkel hieraan toe.

Soorten reparaties
De Reparatiewinkel Wageningen bied samen met Onderdelencenter Jan Weernekers een breed scala aan mogelijke reparaties aan allerlei apparaten. Voorbeelden van grotere huishoudelijke apparaten die vaak nog goed gerepareerd kunnen worden zijn wasmachines, drogers, koelkasten, fornuizen en vaatwassers. Bij de kleinere apparaten komen de meeste klanten voor smartphones, laptops en koffiezet apparaten. Maar ook radio’s, televisies en autosleutels kunnen aan de Junusstraat 53 vaak ter plekke gerepareerd worden. Helaas is het repareren van kleine huishoudelijke apparaten zoals tosti ijzers vaak niet haalbaar vanwege het gebrek aan leverbare onderdelen en omdat deze apparaten er vaak niet op zijn ontworpen om gerepareerd te kunnen worden.

Beweegredenen klanten
Veel klanten laten hun apparaten repareren omdat het doorgaans goedkoper is dan het kopen van een nieuw apparaat. Andere klanten zijn zó gewend aan hun eigen apparaat dat ze liever geen nieuwe willen kopen. Jan Weernekers geeft terecht aan; ‘Als duurzaam duurder is, dan gaat het niet werken’. Bij veel apparaten kan relatief snel een afweging worden gemaakt of het economisch rendabel is om te repareren. ‘In de veel gevallen is repareren ook echt goedkoper, als dat niet zo is dan geven we dat ook altijd vooraf aan’ verteld Louise Post van de Reparatiewinkel.

Reparatie trends en ontwikkelingen
Weggooien of juist repareren; Hoewel er een trend lijkt te zijn van sneller weggooien en minder repareren, komen er bij de Reparatiewinkel juist steeds meer klanten die ervoor kiezen om hun smartphones te laten repareren. Louise Post geeft aan dat de invoeringen van een BKR registratie op abonnementen met mobiele telefoons ervoor heeft gezorgd dat klanten er nu vaker voor kiezen om hun smartphone te repareren in plaats van te vervangen. ‘Een BKR registratie kan namelijk lastig zijn bij het krijgen van een hypotheek, daarom kiezen klanten steeds vaker voor reparatie van hun smartphone in combinatie met een sim-only abonnement’ aldus Louise Post.

Populariteit van refurbished; De populariteit van refurbished producten zoals smartphones, laptops en tablets neemt - mede door bedrijven als Leapp en Swoop – steeds meer toe. De Reparatiewinkel verkoopt inmiddels ook refurbished smartphones en laptops. Louise Post waarschuwt dat veel refurbish bedrijven de goedkoopste onderdelen gebruiken om zoveel mogelijk aan refurbished apparaten te verdienen. In dat geval is goedkoop achteraf vaak duurkoop omdat de onderdelen minder goed zijn en de apparaten daardoor eerder defecten gaan vertonen. ‘Om die reden zijn alle refurbished apparaten die wij verkopen in eigen huis ge-refurbished, dan weet je tenminste wat je verkoopt’.

Gemak van reparatie; Louise Post geeft aan dat bij de goedkopere smartphone merken, de onderdelen vaak lastig verkrijgbaar zijn, wat reparatie van deze smartphones lastiger maakt. Doordat smartphones steeds platter en bijvoorbeeld waterdicht moeten zijn, worden reparaties steeds complexer. Ben je van plan om binnenkort een nieuwe smartphone, tablet of laptop aan te schaffen? Dan kan het verstandig zijn om te checken hoe gemakkelijk deze te repareren is. Op Ifixit.com zijn de reparatiescores van een hele lijst smartphones en tablets te vinden. Bent je op zoek naar een smartphone die makkelijk te repareren en ook nog duurzaam is? Overweeg dan de FairPhone, een duurzame en gedeeltelijk modulaire smartphone van Nederlandse bodem.
Bij de grote huishoudelijke apparaten lijkt juist een trend te zijn van het steeds meer reparatie vriendelijk maken van apparaten zoals wasmachines. Jan Weernekers weet te vertellen dat Mielle ooit als eerste is begonnen met het reparatie vriendelijk maken van hun apparaten. Verder verteld hij dat het inmiddels bij de meeste merken mogelijk is om de voorkant gemakkelijk weg te draaien wat de reparatie makkelijker en goedkoper maakt.
Volgens Jan Weernekers wordt reparatie bij klein huishoudelijke apparaten juist steeds lastiger, daar is alles namelijk in elkaar geklikt ‘die dingen zijn vaak gewoon niet gemaakt voor reparatie’. Ook bijvoorbeeld stofzuigers zitten tegenwoordig in elkaar geklikt, ‘dus dan moet je echt weten hoe het in elkaar zit, anders dan breek je al snel wat af’ aldus Jan Weernekers.

Zelf repareren of toch niet?
Over het zelf repareren van huishoudelijke apparaten zegt Jan Weernekers; ‘over het algemeen werkt dat averechts, of je moet er echt wel kennis van hebben, dan is het in sommige gevallen nog wel te doen’. Louise Post van de Reparatiewinkel geeft aan dat smartphones en laptops steeds complexer worden en dat het zelf repareren daardoor veel moeilijker en risicovoller is geworden. Op de website reparatiewinkel.nl kunt u daarom eenvoudig een professionele reparatie inplannen en voor sommige standaard reparaties kan de prijs zelfs al op de website worden geraadpleegd. Geen onverwachte kosten dus! Daarnaast voldoet de werkplaats van de reparatiewinkel - in tegenstelling tot sommige andere reparatie bedrijven - aan hoge anti-statische eisen die vastgelegd en gecontroleerd worden door de Uneto-VNI. Door deze extra maatregelen wordt voorkomt de Reparatiewinkel dat laptops en smartphones verborgen gebreken gaan vertonen na reparatie.

Wilt u ondanks de moeite en risico’s toch proberen om uw apparaat zelf te repareren, zoek dan eerst op Ifixit.com naar de reparatie gids van uw apparaat zodat u goed geïnformeerd aan de slag kan.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK